Făgăraș. Cetatea închisoare (1950-1960)


La 25 septembrie 1950, conducerea M.A.I a decis ca:

foştii poliţişti să fie transferaţi de la Penitenciarul Târgşor la Penitenciarul Făgăraş, iar o comisie se va deplasa la Penitenciarul Făgăraş pentru a verifica pe foştii poliţişti, prezentând direcţiei generale respective un tabel nominal cu cei care trebuie să rămână în penitenciar, urmând ca restul să fie scoşi şi trimişi la muncă pe şantierul Canalului Dunăre–Marea Neagră. 

[…]

1960: Intrarea în incinta a II-a (foto arh. L. Pavelescu, Arhiva Institutului Naţional al Patrimoniului –Fototeca D.M.I.)

1960: Intrarea în incinta a II-a (foto arh. L. Pavelescu, Arhiva Institutului Naţional al Patrimoniului –Fototeca D.M.I.)

A doua mare categorie a deţinuţilor din Cetatea Făgăraşului o reprezentau ţăranii arestaţi în satele făgărăşene, aduşi pentru scurte perioade, înainte de trimiterea lor în faţa instanţelor de judecată sau eliberaţi după câteva săptămâni ori luni de către Securitatea locală. Cei mai mulţi dintre ţăranii făgărăşeni care au trecut prin Cetate au fost întemniţaţi datorită rezistenţei la colectivizare, fiind apoi eliberaţi după aplicarea metodelor de „convingere” specifice Securităţii. Alţii au fost arestaţi pentru sprijinirea luptătorilor din munţi şi urmau să fie trimişi organelor Securităţii pentru cercetări sau instanţelor judecătoreşti, în vederea pronunţării sentinţelor la închisoare pe diferite termene, majoritatea pentru nedenunţare/favorizare sau uneltire.

În urma transferului deţinuţilor politici în februarie 1960, au rămas în Cetate câteva zeci de condamnaţi de drept comun. Se pare că ultima eliberată, în 22 martie 1960, a fost o ţărancă din Ţara Făgăraşului, Paraschiva Călin, o venerabilă supravieţuitoare a epocii. Numărul maxim al deţinuţilor din Cetatea Făgăraşului nu a depăşit cifra de 900–1.000 de oameni, o estimare globală a celor trecuţi pe acolo fiind cifrată undeva între 4.500 şi 5.000 de persoane.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2012.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Written by Ioan Ciupea

Pagini:  1   2 

Written by Ioan Ciupea

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii