Itinerarul european al PATRIMONIULUI BALNEAR ȘI AL STAȚIUNILOR BALNEO-CLIMATERICE


Tradiţia balneară a secolului al XX-lea:  perioada Belle Epoque

Terme Berzieri din Salsomaggiore, foto 2011

Terme Berzieri din Salsomaggiore, foto 2011

Debutul secolului XX a fost unul extraordinar: staţiunile balneare au continuat să înflorească, în perioada Belle Epoque. Primul Război Mondial, deşi a pus capăt, o perioadă, plăcerilor şi distracţiilor, nu a reuşit să diminueze importanţa câştigată de practica balneară pe continent. În timpul războiului, soldaţii răniţi din armata Kaiser-ului au fost cantonaţi la Spa, în Belgia, pentru ca apa izvoarelor termale să-i ajute la vindecarea rănilor. După război, şi practicile balneare au contribuit la reinstalarea liniştii într-o Europă care dorea să uite ororile războiului.

[…]

Este important să observăm că, în ultimii 30 de ani, multe sanatorii şi complexe balneare au primit statutul de clădiri de patrimoniu. În 1987, oraşul Bath din Marea Britanie a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind prima staţiune balneară care a primit acest statut. Şi alte staţiuni ar merita aceeaşi recunoaştere: cele trei staţiuni din Republica Cehă, ca şi complexul Terme Berzieri din Salsomaggiore, realizat de maestrul Galileo Chini, în stil eclectic.
Patrimoniul balnear este un patrimoniu viu. Urmare a recunoaşterii dobândite, la nivel internaţional, în anumite staţiuni, s-au demarat lucrări pentru realizarea unor noi complexuri balneare, admirabile lucrări de arhitectură contemporană, în care sunt oferite, într-un cadru organizat, servicii medicale specifice. Staţiunea balneară Vals, concepută de arhitectul elveţian Peter Zumthor, reflectă, în expresia arhitecturală, natura, reprezentată de izvoarele termale şi de lanţurile muntoase. În acelaşi timp, complexul balnear din Bath, Marea Britanie, proiectat de arhitectul Nicholas Grimshaw, în 2006, îşi contrapune, în mod fericit, structura de oţel şi sticlă străvechii catedrale a oraşului şi băilor romane din apropiere. Aceste două exemple, alături de multe altele, demonstrează că păstrarea şi îmbogăţirea patrimoniului balnear nu exclude abordarea unei arhitecturi moderne, care să confere un plus de atractivitate şi dinamism acestor staţiuni, armonizându-se, totodată, cu aspectul urban existent.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 3-4/2011.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

 

Written by Redacţia Astra

Pagini:  1   2   3   4 

Written by Redacţia Astra

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii