Junii

Parada Junilor, Braşov, 2009

Parada Junilor, Braşov, 2009

Dintre toate tradiţiile Braşovului parcă niciuna nu are atâta farmec ca obiceiul Junilor, care ne introduce într-o lume de basm.

Acest obicei are vechime, însă despre el avem primele indicii abia din secolul XVIII. Astfel, într-un articol despre munţii şi peşterile din Ţara Bârsei al revistei sibiene Siebenburgische Quartalschrift, din anul 1793, este amintită serbarea de miercuri a locuitorilor din Şchei, greci şi români, în această ordine, fără însă fie amintit numele junilor.Prima publicaţie care le tipăreşte numele, abia peste 46 de ani, este „Gazeta de Transilvania”, în numărul din 26 martie 1839. Cea mai fastuoasă zi a junilor era Miercurea Paştilor, când aceştia ieşeau călare în procesiunea pe care astăzi braşovenii nu o mai admiră la mijlocul săptămânii, ci în Duminica Tomii, la o săptămână după Paşti.

[...]

Teama că populaţia românească, după înfăptuirea României întregite, a pierdut aproape tot entuziasmul pentru aceste serbări o vedem exprimată adeseori în perioada interbelică. Din păcate, în anul 1949, prin decretul Consiliului de Miniştri din 20 ianuarie, au fost desfiinţate toate grupurile de juni. Obiceiul a fost, în cele din urmă, admis chiar în perioada comunistă, însă, din păcate, junii au fost nevoiţi să defileze pe străzile oraşului pe caii lor nu în ziua de miercuri, aşa cum era tradiţia, ci în Duminica Tomii, singura zi nelucrătoare în cuprinsul unei săptămâni.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1/2010.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Daniel Nazare
Articol scris de Daniel Nazare
Vedeţi si alte articole scrise de Daniel Nazare
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii