Donaţia castelului Bran către Regina Maria a României


La 1 decembrie 2010 se împlinesc 90 de ani de la donaţia cetăţii Bran către regina Maria. Cu o istorie atestată documentar de peste 600 de ani, proprietate a Coroanei Sf. Ştefan, apoi a oraşului Braşov, cetatea medievală a devenit la 1 decembrie 1920 proprietatea particulară a reginei României Unite.

 La 9 noiembrie 1905, principesa moştenitoare Maria a României a trecut graniţa pe la vama Giuvala (Fundata) cu automobilul şi după o vizită la Braşov s-a întors prin Predeal în Vechiul Regat. Acum, viitoarea regină a României a descoperit şi cetatea Branului. În lucrările memorialistice, Maria recunoaşte că şi-a dorit să posede cetatea Branului din momentul în care a văzut-o pentru prima oară:

„Singurătatea ei m-a atras: aş fi vrut să ştiu a cui era şi de ce părea aşa de părăsită şi neîngrijită. Mă cuprinse un dor să o posed şi să-i redau viaţa”. Dar totul părea „numai o viziune trecătoare, dispărută într-o clipă, ştearsă de praful motorului meu. Nu era decât o nălucire, un vis repede înlăturat de alte gânduri”.

[…]

Written by Nicolae Pepene

Pagini:  1   2   3 

Written by Nicolae Pepene

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii