Aspecte ale vieţii cotidiene la Curtea Regală a României (1914-1947) – Sărbătorile de Crăciun, Anul Nou şi Paşte

Timpul liber este o componentă esenţială a vieţii cotidiene, cercetarea lui fiind de fapt un salt la ceea ce înseamnă cercetarea vieţii private, adică a modului în care oamenii (indiferent de rangul social), îşi organizează habitatul şi întreaga lor existenţă, comportamentul în societate şi în cercul restrâns al familiei.

Timpul liber al familiei regale se derula între dejunuri, ceaiuri, baluri şi serate atât la palat, cât şi la diverse persoane apropiate reginei, şi vizite în ţară şi străinătate, participări la expoziţii, concerte, piese de teatru, plimbări, excursii şi sporturi diverse, alături de petrecerea în familie a sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun.

[...]

Sărbătoarea Crăciunului, însemna şi o masă de gală, în seara de ajun, la care se serveau preparate specifice. Spre exemplificare dispunem de meniul servit în seara de ajun a Crăciunului din anul 1925:

• Consommé Célestine / Supă Célestine
• Viandes froides de Noel: hure de sanglier, roast beef, pressed beef, dindon, jambon, langue de boeuf, cochon de lait, paté de lievre et de foie gras, galantine de dinde et de volaille / Carne rece de Crăciun: căpăţână de porc mistreţ, carne prăjită, carne presată, curcan, jambon, limbă de vacă, purcel de lapte, paté de ficat şi de ficat de gâscă, piftie de curcă şi de găină
• Sauce Cumberland et Moutarde / Sos Cumberland şi muştar
• Salade / Salată
• Epinards à la Crême / Spanac cu smântână
• Plum – Pudding / Budincă.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1/2010.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Articol scris de Ştefania Ciubotaru
Vedeţi si alte articole scrise de Ştefania Ciubotaru
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii