„Scandalul” publicării cărții mele – Despre originea cumană a lui Basarab Întemeietorul

Nu am putut, desigur, lua cunoştinţă de toate comentariile apărute. Când am adunat însă 17 articole mai consistente, m-am gândit să încerc să le combat. După trei ani de strădanii, am publicat la Humanitas o carte de 120 de pagini, intitulată Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă. Cartea a avut, pe loc, la Târgul de carte din toamna lui 2011, un imens succes.

Dau aici doar titlul celor cinci capitole în care am împărţit criticile:

  1. Articole de revistă, majoritar ostile (patru autori);
  2. Articole din diverse cotidiene şi reviste (mai mult favorabile – patru subdiviziuni);
  3. Cele trei articole din „Revista istorică” (Andrei Pippidi, Sergiu Iosipescu, Matei Cazacu);
  4. Articole violent ostile (trei autori);
  5. Critici constructive (trei autori).

Închei cu un singur comentariu: unul dintre „istoricii de meserie”, care a scris un „articol violent ostil”, a mers atât de departe, încât nu mi-am putut închipui ca o carte cu conţinut ştiinţific să poată stârni astfel de ură dezlănţuită. Începea, în primele două pagini din cinci, cu un adevărat atac la persoană. Eram nu doar combătut, eram făcut (nu glumesc) albie de porci. Nu mi-am putut închipui ca un savant, pasă-mite consacrat, să poată coborî la un asemenea nivel, într-o polemică ştiinţifică. Dat fiind că în încheierea sa mă acuza şi de plagiat, am pierdut mai multe luni ca să aduc probe împotriva invenţiei sau minciunii!

Neagu Djuvara

M-a răzbunat imensul succes al Răspunsului, chiar de la lansare. Şi voi încheia prezentul articolaş, repetând aici aceeaşi afirmaţie ca cea cu care am încheiat Răspunsul, anume că în importanta dezbatere naţională privitoare la întemeierea Ţării Româneşti, nu revendic decât un merit: acela de a fi spart gheaţa într-o problemă încremenită de mai bine de un secol, din motive psihologice care trebuie de acum înlăturate.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2012.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

 

 

Neagu Djuvara
Articol scris de Neagu Djuvara
Vedeţi si alte articole scrise de Neagu Djuvara
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii