Emigranţii politici greci în România (1948-1982)


Textul doreşte să surprindă unele momente majore din viaţa şi activitatea emigranţilor politici greci în cele peste trei decenii de şedere obligatorie în România. Perioada abordată constituie, practic, o pagină din istoria comună a celor două popoare, insuficient cunoscută în ambele ţări.

Sosirea şi găzduirea a aproape 11.500 de emigranţi politici greci în România este strâns legată de zdrobirea forţelor partizanilor greci, în august 1949, precum şi de relaţiile şi alianţele create în anii 1946-1949 în Sud-Estul Europei.

România va deveni a doua patrie pentru aceşti greci dezrădăcinaţi, primiţi cu braţele deschise de o populaţie aflată şi ea în suferinţă şi sărăcie, dar gata oricând să ajute la nevoie.

Printre tinerii greci ajunşi, fără voia lor, pe meleagurile României, s-au aflat şi părinţii mei, iar eu mă număr printre primii copii născuţi în emigraţie. Problema emigranţilor politici greci în România m-a preocupat toată viaţa, dar acum consider că este momentul şi, în acelaşi timp, datoria mea de a prezenta cât mai obiectiv evenimentele petrecute în acea perioadă de grea încercare istorică pentru poporul grec.

Lucrarea se bazează pe studiul bibliografiei de specialitate din Grecia şi România, pe dialogul purtat cu numeroşi emigranţi, pe memoriile publicate şi nepublicate ale unor emigranţi, precum şi pe unele documente inedite din Arhivele Ministerului de Externe al României şi din Arhivele Naţionale ale României.

[…]

Written by Apostol Patelakis

Salonic, Grecia

Pagini:  1   2 

Written by Apostol Patelakis

Salonic, Grecia

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii