Concursul Clubului Călăreţilor din Braşov – Arhiva istorică de film a Braşovului

Între filmele istorice ale Braşovului, o peliculă deosebită este prezentarea concursului hipic desfăşurat pe arena sportivă „Olympia” (în prezent arena Liceului Sportiv), în anul 1933.

Filmul alb-negru, mut, produs de O.E.R., este păstrat la Arhivele Naţionale de Film ale României şi are o lungime de 299 metri. Subiectul filmat reprezintă o manifestare sportivă importantă din Braşovul interbelic, dar şi un eveniment monden de succes şi un prilej festiv de întâlnire cu Familia Regală Română.

Imaginile din articol sunt din concursul hipic desfăşurat pe Arena „Olympia”, 25-27 august 1933.
Autorii aduc mulţumiri pentru sprijinul deosebit, acordat proiectului Arhivei istorice de film a Braşovului, doamnei Anca Mitran, directorul Arhivelor Naţionale de Film ale României şi domnului Eugen Șerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Concursul Clubului Călăreţilor din Braşov

În vara anului 1929, în Braşov, a fost înfiinţat un nou club sportiv denumit „Clubul Călăreţilor”, prezentat de „Gazeta Transilvaniei” ca „opera unui grup de intelectuali ai Braşovului fără deosebire de naţionalitate”. Clubul avea cai proprii şi şcoală de călărie în Braşov, pe Strada Lungă, nr. 174. Preşedintele de onoare era generalul de divizie Marcel Olteanu, comandantul Corpului V Armată din Braşov.

Pe 3 noiembrie 1929, clubul a organizat primul său concurs. În program au fost probele de călărie în manej, probă de obstacole şi parcurs obişnuit, „toate deschise membrilor de ambele sexe ale Clubului, executate la şcoala de călărie din Strada Lungă, nr. 174”. După amiaza, evenimentul hipic a continuat cu o „călărie de vânătoare cu obstacole” pe o distanţă de circa 10 km, cu sosirea la poligonul de tragere al armatei din dosul Stejerişului.

La începutul lunii septembrie 1931, afişe răspândite în Braşov anunţau organizarea celui de al doilea concurs hipic al oraşului. Programul concursului era vândut la toate chioşcurile de ziare, iar presa din capitală scria articole relevând însemnătatea acestui concurs, care „prin felul cum era aranjat cât şi prin numărul neaşteptat de mare al participanţilor înscrişi, promite a fi o manifestaţiune sportivă de primul rang”.

[…]

În anul 1934, concursul hipic organizat de Clubul Călăreţilor la sfârşitul lunii august a avut, din nou, conform presei braşovene, „o deplină reuşită şi s-a desfăşurat în faţa unui numeros public”. Programul s-a desfăşurat în prezenţa Reginei Maria şi a Arhiducesei Ileana de Habsburg. Regina a oferit o cupă lt. Apostol, „ca unul care a acumulat cele mai multe premii”. Premiul Camerei de Comerţ şi Industrie din Braşov a revenit lt. Nicolescu, Schmidt a câştigat proba de dresaj, Premiul Vartparonian a avut pe podium pe lt. Hînzea, Ţopescu şi Maftei, proba Camerei de Agricultură a fost câştigată de lt. Cojocaru, iar în parcursul de precizie s-au evidenţiat domnii Hessheimer, Steinburg şi Alice Sturza. Premiul oraşului Braşov „a clasificat” pe domnii lt. Zahei, Rang şi Purcărea, Donaţia Prefecturii judeţului Braşov a revenit lt. Rang, singurul care a terminat nepenalizat, apoi în „parcursul american” lt. Zahei şi Ţopescu au făcut „dead heath”. În proba de parcurs cuplu s-au remarcat doamna Bogdan şi lt. Florescu, doamna Sturza şi lt. Tudoran şi doamna colonel Filitti cu lt. Zahei, iar „lupta regimentelor” a fost câştigată de echipa Regimentului 16 Călăraşi, urmată de echipa Centrului de Instrucţie Sibiu, Regimentul 9 Roşiori şi Regimentul 1 Roşiori. Fondul de premii al concursului a fost în valoare de 170.000 lei.

 [nggallery id=4]

 

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2012.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

 

Written by Nicolae Pepene

Written by Nicolae Pepene

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii