Modă, stil şi eleganţă la Curtea Regelui Ferdinand


Principesa moştenitoare Maria, colecţia A. Brand, editor C. Sfetea, aprox. 1906

Principesa moştenitoare Maria, colecţia A. Brand, editor C. Sfetea, aprox. 1906

La Curtea Regală a României, Regina Maria a fost aceea care a urmărit să-şi creeze un stil propriu, ea fiind preocupată în permanenţă de vestimentaţie, în dorinţa ei de a fi cât mai plăcută şi de a-şi impresiona supuşii. Încă din tinereţe (de la venirea în România), Regina Maria a căutat să fie în pas cu moda vremii.

Astfel, împreună cu sora sa Ducky (care o vizita des la Bucureşti), Regina îşi amintea că aveau întotdeauna grijă ca rochiile, mantalele şi umbrelele să alcătuiască împreună o plăcută armonie. Acestor toalete alese cu grijă li se alăturau, pe la anul 1897, pălării mari pe care le numeau „pălăriile împărătesei Eugénie”.

Ne prindeau foarte bine – îşi amintea Regina – şi dădeau mai mult farmec mişcării noastre când salutam lumea, cu ocazia plimbărilor cu trăsura la şosea alături de elita bucureşteană.

[...]

Regina Maria cu fiicele sale, Regina Marioara a Iugoslaviei şi Regina Elisabeta a Greciei, foto Mandy - Et. Lónyai, 16 octombrie 1922

Regina Maria cu fiicele sale, Regina Marioara a Iugoslaviei şi Regina Elisabeta a Greciei, foto Mandy – Et. Lónyai, 16 octombrie 1922

Un alt eveniment, poate cel mai important în viaţa familiei regale faţă de cele de până atunci, a fost fără îndoială încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, la 15 octombrie 1922, în Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia. Toaleta Reginei Maria cu acest prilej a constat într-o rochie roşu-auriu, pe umeri cu o mantie de catifea purpurie, căptuşită cu albastru şi argintiu, şi pe cap cu un voal auriu strâns pe frunte cu o panglică de aur, peste care urmează să fie aşezată coroana, bineînţeles cu „marele meu Cordon” şi „Steaua”.

Pagini:  1   2 
Articol scris de Ştefania Ciubotaru
Vedeţi si alte articole scrise de Ştefania Ciubotaru
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii