Itinerarul european al PATRIMONIULUI BALNEAR ȘI AL STAȚIUNILOR BALNEO-CLIMATERICE


Traducere şi adaptare: Elena Dimitriu şi Laura Silvestru

Itinerarul european al staţiunilor balneare cu tradiţie a devenit, în 2010, traseu cultural al Consiliului Europei, având, în prezent, șapte ţări membre: Belgia, Republica Cehă, Ungaria, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie.

Un traseu cultural al staţiunilor balneo-climaterice europene

Baden-Baden, Bath, Budapesta, Karlovy Vary, Spa, Vichy sunt doar câteva oraşe europene ale căror nume au devenit sinonime cu acela de „staţiune balneară”. Dar Europa este casa a mii de staţiuni balneo-climaterice, pe care ne propunem să le promovăm prin acest itinerar cultural. Scopul nostru este acela de a pune în valoare bogatul lor patrimoniu, specificitatea lor urbană, diferitele stiluri de arhitectură, care fac diferenţa între staţiuni de tipul Spa, Dax sau Vals, de altele cum sunt Wiesbaden, Piestany sau Velingrad. Dorim, de asemenea, să scoatem în evidenţă numitorul lor comun: cultura balneară, cu adevărat europeană, în ciuda varietăţii de culoare locală.

[...]

Pentru a înţelege modul în care a fost conceput acest itinerar cultural, trebuie, mai întâi de toate, să ne referim la trecutul recent.

Cea mai mare parte a oraşelor care sunt incluse în acest itinerar au participat la Proiectul „Thermae Europae”, care a fost prezentat de oraşul Karlovy Vary, în cadrul Programului Cultura 2000. A fost creată o reţea, alcătuită din cele mai vechi staţiuni balneare din Europa, respectiv 15 oraşe din 11 ţări.

Proiectul a identificat noi metode de management cultural în turism, şi a definit o abordare comună pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului arhitectural al staţiunilor balneare.

Pagini:  1   2   3   4 

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii