Arhiva istorică de film a Braşovului


La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, în perioada 2010-2011, prin documentarea realizată de istoricii Nicolae Pepene şi Daniel Nazare, a fost constituită Arhiva istorică de film a Braşovului.

Cucerirea sălilor de spectacol din Braşov de către cea de-a şaptea artă se pare că a început în anul 1896, la mai puţin de un an după prima proiecție cinematografică publică a unui film, făcută cu aparatul fraților Lumière la Paris (28 decembrie 1895). În 1898, arta filmului intrase deja în atenţia investitorilor braşoveni şi astfel acum apare cinematograful „Apollo-Bioscop”, în care rulau două scurt metraje ale lui Lumière, iar în anul 1901, în Promenada de jos a Braşovului, a fost construită o hală de lemn pentru un cinematograf.

În cartea sa Filmat în România: Filmul documentar: 1897-1948 (Bucureşti, Editura „Meronia”, 2008), Bujor T. Rîpeanu susţine că filmul cel mai vechi despre oraşul Braşov a fost realizat în 1908 de către studioul „Urania” din Budapesta, scurtmetrajul despre Braşov fiind prezentat la 7 decembrie 1908 la cinema „Urania” din Arad şi la 31 martie 1909 la cinema „Apollo” din Cluj.

În 1910, tot studioul de film budapestan „Urania” prezenta imagini din Braşov în documentarul turistic „Vederi din Transilvania”. Scurtmetrajul a fost prezentat la „Bioscopul Apollo” din Braşov, la 30 noiembrie 1910.

Însă cele mai vechi imagini de film cu oraşul Braşov, descoperite până acum de autorii proiectului Arhiva istorică de film a Braşovului, datează din anul 1920 şi sunt cuprinse într-un film realizat cu ocazia inspecţiei efectuate de Regele Ferdinand I al României la cazarma Regimentului 5 Vânători de Munte, prima vizită oficială a Familiei Regale române la Braşov. Autorul peliculei este Gheorghe Moldoveanu. Producţia a aparţinut „Fundaţiei Culturale Principele Carol”. În prezent, din acest film se păstrează o copie de 235 m la Arhivele Naţionale de Film ale României.

[nggallery id=11]

Pagini:  1   2 
Nicolae Pepene
Articol scris de Nicolae Pepene
Vedeţi si alte articole scrise de Nicolae Pepene
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii