Oraşul Minsk în epoca lui Stalin. Două „feţe ale modernităţii”

Vlad Navitski este lector la Universitatea Europeană de Studii Umaniste (universitate provenită din Minsk şi stabilită în exil la Vilnius, în Lituania). Navitski este specialist în teorie şi critică socială şi se ocupă de problemele utopiilor de stânga şi ale capitalismului modern.

[...]

Sărbătorirea Zilei Victoriei la Minsk, 9 mai 2010

Sărbătorirea Zilei Victoriei la Minsk, 9 mai 2010

Înainte de toate, capitala Belarusului este cunoscută pentru bulevardul ei central, Prospect Nezavisimosty sau Bulevardul Independenţei, arteră care oferă cel mai potrivit prilej pentru a ilustra demersul nostru argumentativ. Vechile sale nume au fost strada Zakharievskaya (până în 1917), Bulevardul Lenin, Bulevardul Stalin, din nou Bulevardul Lenin (nume la care revine în 1953, anul morţii lui Stalin), Bulevardul Skaryna după declararea independenţei şi retragerea din cadrul URSS. Actualul nume (Bulevardul Independenţei), primit în 2005, este perceput în general ca o dovadă a atitudinii autorităţilor din Belarus, pentru care numele personalităţii celebrate anterior – (Skaryna, nume cu rezonanţă în cultura tiparului est-european, care s-a născut şi care a locuit pe teritoriul actual al Belarusului) – nu are prea multă relevanţă comparativ cu istoria sovietică.

Aceste schimbări de nume arată importanţa bulevardului nu doar ca arteră principală de comunicaţie, ci şi ca spaţiu care a făcut obiectul a diferite politici, transmiţând mesaje simbolice şi ideologice. Dar, în mod cert, Bulevardul Independenţei este cunoscut nu doar pentru funcţionalitatea sa de arteră principală, ci mai ales pentru capodoperele sale arhitecturale, care atrag nu doar pe cunoscătorii de artă (care le apreciază în mod special), ci şi pe turişti. Despre amplul bulevard, de-a lungul căruia sunt edificii splendide şi impunătoare (care impresionează privitorul), se crede că ar fi unele dintre cele mai grandioase şi mai bine păstrate exemple ale aşa-numitului „stil Empire” sau „stil Empire stalinist” (după cum este numit în Belarus.)

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2011.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Articol scris de Vlad Navitski
Vedeţi si alte articole scrise de Vlad Navitski
Powered By DT Author Box

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii