Între Stalin și Sf. Gheorghe sunt numai 30 de km …

Instaurarea regimului comunist în România și primii ani de dictatură proletară au însemnat și botezarea a aproape 12 000 de localități, străzi, uzine și fabrici din România după „părinții” comunismului mondial – Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Ilici Lenin și Iosif Visarionovici Stalin.

În toponimia românească din perioada comunistă, cea mai importantă modificare a avut loc în 1950, prin schimbarea numelui Brașovului în „Orașul Stalin”. În acest context, este surprinzător că zelul activiștilor de partid nu a afectat și denumirea orașului vecin, Sfântul Gheorghe. Într-o lume în care credinţa în Dumnezeu era un păcat faţă de noii stăpâni şi înlocuirea sfinţilor cu eroii comunismului era misiune de partid, pare anormală lipsa de iniţiativă a tovarăşilor. Și, astfel, între anii 1950-1960, oricine putea să afle că distanța între Stalin și Sfântul Gheorghe era de… numai 30 km, preț de mers cu mașina aproape o jumătate de oră.

Nu ştim cât renume a adus Braşovului deceniul în care a purtat numele ţarului roşu, nici câţi braşoveni au urât sau au iubit numele oraşului lor în acea perioadă, însă suntem siguri că locuitorii Oraşului Stalin au avut bucurii şi necazuri mai mari decât decizia administrativă luată în 1950. Numele lui Stalin a apărut pe certificatul de naştere, certificatul de căsătorie, buletinul de identitate, carnetul de partid, repartiţia locului de muncă, contractul apartamentului primit de la stat, diploma de studii, însă şi pe somaţiile Miliţiei, sentinţele Tribunalului militar, certificatul de deces.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2011.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii