Feţele Oraşului

Orașul Stalin – Strada 7 Noiembrie (în prezent Strada Mureșenilor), 1959. Vedere editată de Combinatul Poligrafic „Casa Scânteii”

Orașul Stalin – Strada 7 Noiembrie (în prezent Strada Mureșenilor), 1959. Vedere editată de Combinatul Poligrafic „Casa Scânteii”

Obiectivitatea istoricului e pusă la grea încercare dacă se mulţumeşte cu o documentare unilaterală.

Această concluzie se impune citind însemnările inedite ale moşierului Gheorghe Bobicescu din mai 1951 despre Braşov.

,,De la 16 mai la 14 iunie am fost la Braşov, la Paula. Toată vremea, în general frumoasă, am petrecut-o în plimbări pe munţi şi vizite la cunoscuţi. Am petrecut acest timp ca în Paradis. Toţi prietenii Paulii m-au primit perfect, cu mese bune ca în vremea bună şi vorbe de încurajare. M-am întors refăcut sufleteşte şi plin de nădejde în viitor. Am ajuns acolo, cu trenuri de legătură admirabile. Plecat din Craiova la ora 5, am fost în Braşov la ora 4, după o întrerupere în Bucureşti de trei ore, când m-am întreţinut cu Corina. La înapoiere, la fel. Plecat din Braşov la 5 ½, am ajuns la Craiova la ora 4, călătorind la venire pe linia nouă Roşiori Caracal. Am călătorit perfect cu trenul rapid foarte comod şi lansa frumos. Prima vizită am făcut-o pe Cetăţuie, unde e închisoarea politică, în fostul palat regal de vânătoare. Apoi muntele Varte, plin de vile frumoase şi poteci încântătoare, cu brazi şi fagi. Am văzut acolo fostul palat Ştirbei, azi cartier rus. În vârf, restaurant de lux cu fripturi şi bere”.
(Gheorghe Bobicescu)

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2011.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Georgeta Filitti
Articol scris de Georgeta Filitti
Vedeţi si alte articole scrise de Georgeta Filitti
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii