Europa Compostella

Articol preluat din suplimentul realizat de „Le Jeudi” în colaborare cu Institutul European pentru Itinerare Culturale (decembrie 2010)

La 18 septembrie, anul trecut, s-a încheiat, în capitala Galiţiei spaniole, un marş, care a însumat 20.000 de km şi a traversat zece ţări europene, o adevărată expresie de solidaritate între pământ şi oameni.

[...]

Pelerinajul la Sfântul Iacob a fost declarat, în 1987, Primul Itinerar Cultural European, primind , în 2004, denumirea de « Mare Itinerar Cultural al Consiliului Europei ». Itinerar « civilizator » aparţinând patrimoniului excepţional al leagănului european, el ocupă locul autentic pe care îl merită, în urma adoptării unui protocol de acţiuni concertate, de către factorii răspunzători cu valorificarea sa în ultimii 20 de ani. În acest fel, orice simplu cetăţean poate să-şi cunoscă rădăcinile şi să se înscrie în memoria colectivă a propriei istorii.

Declaraţia făcută la Sfântul Iacob de Compostela în 23 octombrie 1987, în prezenţa miniştrilor culturii din Europa, marchează obiectivele şi defineşte filosofia acestui prim itinerar cultural, care îşi propune încurajarea cetăţenilor europeni, cu precădere a celor tineri:

• să redescopere Pelerinajul la Sfântul Iacob,

• să conştientizeze contribuţia acestui pelerinaj la identitatea culturală europeană,

• să parcurgă din nou acest itinerar, însufleţiţi de dorinţa de deschidere către viitor.

Articolul integral îl puteți citi în revista ASTRA nr. 1-2/2011.Vedeți punctele de distribuție ale revistei.

Niciun comentariu

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii