Noutăţile filmului polonez

Cu sprijinul Polish Film Institut, Universitatea Transilvania Braşov, prin Facultatea de Litere, a prezentat timp de două seri Zilele Filmului Polonez. Proiecţiile a patru filme noi poloneze s-au desfăşurat în acest an la Centrul Multicultural al Universităţii din Bulevardul Eroilor nr. 29.

Evenimentul a fost introdus şi comentat de Adrian Lăcătuş. În prima seară, s-au proiectat filmele Bicicleta mea şi Joia neagră. Janek Wisniewski a căzut. Prima producţie, din 2012, cu durata de 90 min., este în regia lui Piotr Trazaskalski şi atacă un subiect familial: într-o dimineaţă, Wodek găseşte o scrisoare din care află că soţia l-a părăsit. Aflat în stare de şoc, acesta ajunge la spital unde este vizitat de fiul său Pawel şi nepotul Maciek. Pawel este pianist, locuieşte la Berlin, Maciek a venit din Anglia, unde locuieşte cu mama sa. Pawel şi Maciek nu mai ţin legătura de ani buni. Revoltaţi de plecarea bunicii, ei hotărăsc să o caute şi să o aducă înapoi acasă.

Cea de a doua producţie poloneză, din 2011, în regia lui Antoni Krauze, reconstruieşte evenimentele tragice care au avut loc la 17 decembrie 1970, în Gdynia: protestele muncitoreşti în stradă, care au fost înăbuşite cu brutalitate de către armată şi miliţie. O istorie bazată pe fapte reale despre familia lui Brunon Drywa, lucrător în portul din Gdynia, care a fost împuşcat de miliţieni în drum spre locul de muncă.

Ultima seară de proiecţii a oferit publicului filmele Ziua femeii (2012) şi 80 de milioane (2011) în regia lui Waldemar Krzystek. Dacă primul, în regia Mariei Sadowska, vorbeşte despre o casieră din reţeaua de magazine „Fluturaşul” ce visează la un trai mai bun pentru ea şi fiica sa Misia, cel de-al doilea tratează o temă reală legată de evenimentele care au avut loc la Wroclaw, în 1981. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de tineri activişti ai Solidarităţii organizează o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului deschis la Banca Naţională, înainte ca acesta să fie blocat. Ofiţerii Securităţii pornesc pe urmele lor. Este începutul unei curse în care sunt implicaţi deopotrivă preoţi şi traficanţi.

Articol scris de Simona - Ioana Dragne
Vedeţi si alte articole scrise de Simona - Ioana Dragne
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu