Dialog cultural româno-lusitan

Seara zilei de 7 februarie a fost dedicată unui veritabil Dialog cultural româno-lusitan moderat de scriitorul Andrei Bodiu.

Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Centrului Multicultural al Universității Transilvania şi i-a avut ca invitați pe criticul de jazz din Cluj, prof. univ. Virgil Mihaiu, fost director al Institutului Cultural Român la Lisabona, şi Daniel Perdigao, reprezentant al Centrului Cultural Portughez Camoes din Bucureşti..

În calitate de scriitor și diplomat român, profesor de estetica jazzului, poliglot, promotor cultural, conferențiar universitar la Academia de Muzică Gh. Dima Cluj-Napoca şi performer de jazz-poetry, Virgil Mihaiu a prezentat pe scurt o carte scrisă despre jazz-ul portughez şi a citit câteva poeme incitante.

Daniel Perdigao, din Portugalia, a vorbit excelent despre Carol al II-lea, dar şi savuros de documentat despre lumea lui Mateiu Caragiale. Daniel Silva Perdigão a fost, între anii 1975 şi 1986, asistent la Departamentul de Istorie al Facultăţii de Litere din Lisabona, unde a predat Istoria Antropologică şi Antropologia Socială şi Culturală. În perioada 1985 – 1993 a fost Lector de limbă şi literatură român la Departamentul de Lingvistică Generală şi Romanică din Facultatea de Litere din Lisabona şi director al Institutului Limbii şi Culturii Române. Între 1988 şi 1999 a fost Profesor Auxiliar în Departamentul de Ştiinţe Sociale – Sociologie la „Universidade Autónoma” din Lisabona, unde a predat Epistemologia Ştiinţelor Sociale şi Antropologia Culturală. Între 2009 şi 2010 a fost Lector de Limbă şi cultură portugheze la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. A scris şi publicat numeroase articole şi recenzii în ziare săptămânale şi reviste pe teme privitoare la literatura română, la conservarea patrimoniului etnografic şi la literatura antropologică şi istoriografie.

La eveniment, s-au vizionat proiecţii cu artista Amalia Rodriguez, prezentă la ediţia din 1968 a “Cerbului de Aur” de la Braşov,  precum şi un documentar cu Portugalia, pe ritmuri de muzică jazz.

Articol scris de Simona - Ioana Dragne
Vedeţi si alte articole scrise de Simona - Ioana Dragne
Powered By DT Author Box

Niciun comentariu

Lasă un comentariu