Prier cu „Provizorat” la Braşov

Gabriela Adameşteanu, BrasovCu trei zile înainte de mijlocul lui prier, Gabriela Adameşteanu a avut o întâlnire cu cititorii braşoveni la librăria ŞT. O. Iosif. Ora 18:30, aleasă strategic, a fost alături de muzica bună din background şi ceaiul oferit spectatorilor unul dintre factorii esenţiali menit să asigure reuşita discuţiei. Moderatorul evenimentului, directorul general Libris Braşov – Ana Oniţă, a făcut scurtă introducere a vorbitorilor şi o prezentare generală a publicului din sală.

Adrian Lăcătuş a (re)amintit locul pe care îl ocupă Gabriela Adameşteanu în literatura română contemporană şi, totodată, a subliniat şi succesul pe care l-a avut romanul Provizorat (Situation Provisoire) la recent încheiatul Târg Internaţional de Carte de la Paris, acolo unde a fost cel mai vândut roman la standul Editurii Gallimard.

Al doilea vorbitor – Ruxandra Ivăncescu, a punctat libertatea şi originalitatea care se desprind din scriitura Gabrielei Adameşteanu. Profesoara şi scriitoarea braşoveană a remarcat şi anvergura construcţiei romanelor, dar şi modul în care acestea se reactualizează la fiecare lectură.

Gabriela Adameşteanu a comentat anumite repere care se atribuie, inspirat sau nu, cărţilor sale şi a încheiat prin a apela la un citat din Proust – „Fiecare cititor citeşte cartea lui proprie.” După ce scriitoarea a ţinut să-i combată pe cei care lansează verdicte implacabile în ceea ce priveşte cărţile potrivite pentru a fi traduse în străinătate, seara s-a încheiat cu o mini-dezbatere a rolului pe care l-ar putea avea scriitorul în societatea actuală.

Articol scris de Dan Tabac
Vedeţi si alte articole scrise de Dan Tabac
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu