Maraton poetic la feminin!


Când intram în Aula Sergiu T. Chiriacescu, acolo unde, pe 11 octombrie, la ora 14,00, a început Maratonul European de Poezie la feminin de la Braşov, nu bănuiam amploarea şi importanţa acestui eveniment – Bienala Europeană de Poezie fiind ultima secvenţă a proiectului Excelenţă Culturală Academică Braşoveană (care a mai cuprins şi Colocviul naţional universitar de literatură română contemporană -ediţia a X-a, aprilie 2013- şi Conferinţa Internaţională de literatură comparată şi studii culturale -ediţia a II-a, iunie 2013-) finanţat de Primăria Municipiului Braşov.
Mai exact, 34 de autoare din 10 ţări europene: Anglia, Polonia, Olanda, Turcia, Slovenia, Ungaria, Spania, Republica Moldova, Serbia şi România. Pe ultima sută de metri a fost inclusă în ,,plutonul de start” şi poeta americană Taras Skurtu.
Autoarele au citit timp de 15 minute, fiecare, poeme în limba lor maternă, publicul având asigurată traducerea textelor.

adela-greceanu

Adela Greceanu

Georgeta Moarcăs, moderatoarea primei secţiuni, a supervizat startul cursei. Cornelia Maria Savu a reuşit să jongleze spectaculos între real şi ireal, între oniric şi mitic. Domnica Drumea a continuat ,,cursa” într-un registru mai realist. Poemele sale au dus încă de la începutul Maratonului la un ritm halucinant. A urmat Naomi Ionică, a cărei voce calmă a eficientizat efectul poeziei simţurilor pe care a propus-o.  Secţiunea a fost încheiată de Irina Nechit  (R. Moldova), cu poeme care au emoţionat publicul prezent în sală. Era abia începutul cursei, aşa că a urmat şi prima pauză de hidratare.
Adrian Lăcătuş a moderat cea de-a doua secţiune. Livia Roşca şi-a lecturat poemele într-un mod discret ce empatiza cu imaginile din versurile sale. A urmat prima invitată din străinătate – Marta Podgornik, prezenţa sa aici dând şi mai mult sens Maratonului European de Poezie. Simona Popescu a încercat câteva ruperi de ritm, plimbându-ne poetic prin propria sa existenţă, dar şi prin istoria autohtonă. În timp ce Iolanda Malamen a păstrat acelaşi ritm poetic, Svetlana Cârstean a impus un ritm plin de nerv, o poezie plină de întrebări retorice. A urmat, bineînţeles, o pauză înainte de a treia secţiune moderată de Rodica Ilie. Poezia Elizei Macadan, o poezie a urgenţei, a animat iarăşi cursa. Eliza Macadan a atacat pe interior, dar invitata din Slovenia – Barbara Pogacnik – a blocat culoarul. Poezia sa închegată, o poezie a legăturilor, a propus un imaginar mitic între cotidian şi geneza lumii. După acest forcing, a urmat Ioana Nicolae, cu un imaginar poetic duios şi dur deopotrivă. Secţiunea a fost încheiată de Cosmina Moroşan, cu poeme ale căutării în cotidian.

Pagini:  1   2 
Articol scris de Dan Tabac
Vedeţi si alte articole scrise de Dan Tabac
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu