Lansarea – dezbatere a romanului postum „Femei albastre”, de Gheorghe Crăciun


Gheorghe CrăciunAşa cum se anunţase, aprilie a fost o lună prodigioasă pentru mediul cultural şi literar braşovean. Un eveniment aparte a fost lansarea – dezbatere din 17 aprilie, de la librăria Okian, a romanului postum, Femei albastre, aparţinând lui Gheorghe Crăciun.

Moderatorul acţiunii, Andrei Bodiu, a făcut o scurtă prezentare a cadrului în care are loc acest eveniment la care participă şi fiica prozatorului, Ioana Crăciun, care, alături de Carmen Muşat – cea care semnează prefaţa cărţii -  a avut un rol deosebit în apariţia acestui roman. A urmat lansarea întrebărilor către ceilalţi trei vorbitori - cum plasează ei această carte în interiorul operei lui Crăciun? Şi cum plasează această carte în proza românească din ultimii 10 ani?

Caius Dobrescu a subliniat faptul că, în mod evident, Gheorghe Crăciun nu urmărea să scrie romane de succes, nu căuta formula care să meargă direct la inima publicului, el încercând, mai degrabă, să facă o sinteză care se apropia de teoria formaliştilor ruşi. În acelaşi timp, Caius Dobrescu a mai punctat şi că persoanele care i-au fost colegi şi prieteni apropiaţi ştiu că el cita acest sistem cu oarecare stăruinţă şi reflecta mult la teoria reciclării formelor culturale, a faptului că multe din marile romane ale modernităţii timpurii sau ale modernităţii mature s-au scris prin reciclarea unor forme populare. În acest punct se plasează, astfel, şi romanul Femei albastre. Tot aici, invitatul bucureştean a mai adăugat că, în legătură cu încadrarea est-europeană, nu atât românească, i se pare că Gheorghe Crăciun reuşeşte să personalizeze în această carte modelul lui Milan Kundera.

Adrian Lăcătuş a încercat să contextualizeze discuţia, în sensul în care literatura de până acum a lui Gheorghe Crăciun a avut o pronunţată marcă novatoare, experimentală, iar cartea de faţă ar fi un roman în sensul obişnuit al cuvântului.  În acelaşi timp, Decanul Facultăţii de Litere a semnalat o anumită formulă autobiografică a lui Gheorghe Crăciun care se regăseşte în această carte, dar şi  o mult mai deschisă relaţie cu inovaţia şi cu tradiţia prozei contemporane româneşti şi europene. Adrian Lăcătuş a mai punctat şi scriitura de maestru a autorului comemorat, o scriitură foarte bine tăiată, care o diferenţiază de alte cărţi ale actualităţii literare.

Pagini:  1   2 
Articol scris de Dan Tabac
Vedeţi si alte articole scrise de Dan Tabac
Powered By DT Author Box

Un comentariu

Lasă un comentariu