CenaKLUb TIUK nr. 30, cu Mihail Vakulovski & Andrei Dósa


tiukPe 8 decembrie 2013, la Rockstadt Braşov a avut loc ultima întîlnire a CenaKLUbului TIUK din acest an, şedinţa cu nr. 30! A fost o seară cu adevărat specială, cu invitaţi care au venit cu cărţi noi-nouţe, cu un public cald şi numeros, cu lecturi şi discuţii şi întrebări şi răspunsuri şi cu concursuri. Invitaţii ediţiei au fost scriitorii Mihail Vakulovski & Andrei Dósa, care au lansat cărţile de poezie American Experience (Cartea Românească) & Riduri (Casa de pariuri literare), dar şi 10 + (antologie de proză Tiuk!) (Tracus Arte), Tinerii dintre milenii (Interviuri) de Mihail Vakulovski (Ratio et Revelatio) & Iluzie optică de Daniil Harms (Ratio et Revelatio, traducere de Mihail Vakulovski). Moderatorul acestei ediţii a fost scriitorul Flavius Ardeleanu aka A.R. Deleanu, pe care-l cunoaştem şi de la formaţia The Others.
După un debut excepţional, Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit (Tracus Arte, 2011), Andrei Dósa vine cu o nouă carte de poezie, American Experience (Ed. Cartea Românească, 2013). Un volum de poezie existenţială, scrisă în urma unei experienţe foarte triste în „ţara tuturor posibilităţilor”, aşa cum ne anunţă şi titlul („dar să eliminăm poezia: mi se rupe inima”). De aceea American Experience nu prea seamănă cu volumul Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit, unica similitudine fiind stilul şi controlul poetic… desăvîrşit, în rest, American Experience e o carte mai degrabă tristă decît ghiduşă şi haioasă, cum era „Cînd va veni…”. Nu e o călătorie turistică în America, ci o vizită de sacrificiu, de muncă, pentru a cîştiga niște bani. Volumul e compus din trei părţi, American Experience (scrisă chiar în timp ce muncea acolo), Ultimul party cu americani şi Nueva York, părţi din care Andrei Dósa a ales spre lectură poezii foarte faine.
Riduri (Casa de pariuri literare) este cel mai recent volum de poezie al lui Mihail Vakulovski, despre care Dumitru Crudu scrie în prefaţă că „degajă şi răspîndeşte, prin toţi porii, forţă, robusteţe, putere, vitalitate şi încredere, încredere nu numai în ce spune, ci în rolul şi în misiunea în general a poeziei şi, în particular, a poeziei sale”. Cartea abia a apărut, dar cronicile deja au început să curgă. „O poezie realist-minimalistă, alcătuită din gesturi şi detalii cotidiene, impregnată de biografism, definită de prezenţa unui eu poetic cu accente biografice.  (…) o poezie marcată de un amestec inedit de tradiţionalism şi postmodernism: tradiţionalism la nivelul temelor, dar şi al unei atitudini mai generale de respect al valorilor familiale; postmodernism – la nivel formal, al tipului de discurs, adesea amplu, aglutinant, biografist, dar şi în privinţa unui anumit tip de ironie în faţa existenţei, ce răstoarnă în anecdotic accidentele de parcurs, trecerea timpului, pierderea celor dragi”, scrie Adina Diniţoiu în „România Literară”. Nichita Danilov observă în cronica sa că „autoportretul fiului e zugrăvit peste portretul tatălui, care-l conţine. Ridurile tatălui se transmit şi pe chipul fiului, pe care îl animă”, iar Lilia Rufanda aşa caracterizează stilul cărţii: „tușe scurte, dar foarte bine accentuate; spirit foarte fin și ascuțit al observației; lipsa menajamentelor; un tragism dus până la strângere de inimă, pronunțat zâmbind amar și îmbrăcat în haina ironiei și autoironiei”…

Pagini:  1   2 
Articol scris de Tiuk!
Vedeţi si alte articole scrise de Tiuk!
Powered By DT Author Box

Niciun comentariu

Lasă un comentariu