Cronica veche despre Astra. Literatură, arte şi idei, nr.1-2/2011

Cronica veche, nr. 6/7 din august 2011

CATEGORIC, NE ÎNFRĂŢIM cu Braşovul! Statornicilor noştri prieteni Eugen Axinte, A.I. Brumaru, Adrian Munteanu li se  alătură şi mai vechii prieteni Dina Hrenciuc şi Daniel Pişcu, împreună cu care minunate „poveşti şi doine, ghicitori, eresuri” am întreţesut, la Cronica veche, în anii când debutau, deopotrivă, în literatură şi-n învăţământul de toate gradele.

Acum, ei ne trimit, din Braşovul urşilor bruneţi, două reviste grele de istorie şi de literatură, două ASTRA, din care una e suplimentul celeilalte. Nu contează care, ambele fiind editate de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” (director, Daniel Nazarie), ambele într-o condiţie editorială de invidiat. (Obrazul subţire cu cheltuială se ţine!).

ASTRA istorică şi etnografică (redactor şef, Nicolae Pepene) reface, ehei! Dosarul Oraşelor Stalin, că nu era doar unul, cum credeam, în neştiinţa noastră, ci nu mai puţin de 19, răspândite, echitabil, în tot arealul măreţei Uniuni Sovietice, de la Stalingrad (Volgograd) la Braşov, de la Stalinogorsk (Rusia) la Duşanbe (Tajikistan), de la Doneţk (Ucraina) la Varna (Bulgaria), de la Katowice (Polonia) la dracu-n praznic. Ce bine era pe vremea lui Stalin! exclamau bărbaţii optzecişti (internaţionalişti!), pe când încă nu se descoperise Viagra. (Astăzi, aceeaşi nostalgie virilă are, în ceea ce ne priveşte pe noi, românii, un vădit caracter naţional: ce bine era pe vremea lui Ceauşescu!).

Suplimentul ASTRA (coordonat de prozatoarea Dina Hrenciuc) e plin de „literatură, artă şi idei”. Greutatea literară e dată – plăcută surpriză! – de doi ieşeni: Nichita Danilov, cu o nouă, masivă şi consistentă configuraţie lirică; Dan Lungu (la ora actuală, cel mai tradus prozator român), cu un interviu, din care cităm: „Nu am avut niciodată vreo nostalgie vizavi de comunism, pe orice temă. Mai degrabă mă apucă revolta când mă gândesc la trecut.” Dar am fi iremediabil prodomo dacă n-am remarca ampla mărturisire dezALCOOLică a lui Ion Mureşan şi dacă n-am poposi 2 secunde, în Piaţa Sfatului, împreună cu atipicul, pişicherul poet optzecist Daniel Pişcu: Pe când Braşovul se numea Oraşul Stalin, aici erau destui marxişti-leninişti care spuneau (vindeau) braşoave; Christos nu s-a născut pe aceste locuri, dar va veni, cu siguranţă, peste tot; Doctorul consultându-l pe scriitor (beţi amândoi):

Ar trebui să-ţi faci o o tipografie…;

Revista „Elle” era el şi de la stânga, şi de la dreapta.